Lehký a rychlý losos s citronem a zeleninou na plechu

Tento recept je skvělou volbou pro lehkou a zdravou večeři, která je také snadná na přípravu. Losos se peče na plechu se zeleninou, takže je minimální úklid. Citronovo-česneková omáčka dodává pokrmu chuť a svěžest.

Ingredience:

  • 1 kg lososa na filet, se slupkou
  • 1 lžička olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky černého pepře
  • 1/4 lžičky česnekového prášku (sušený mletý česnek)
  • 1/4 lžičky cibulového prášku (granulovaná cibule)
  • 1/4 šálku citronové šťávy
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky
  • 1/2 šálku nakrájené cibule
  • 1 šálek nakrájených květákových růžic
  • 1/2 šálku nakrájených mrkve

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. Plech na pečení vyložte pečicím papírem.
  3. Lososa položte na připravený plech.
  4. Posypte olivovým olejem a osolte, opepřete, posypte česnekovým práškem a cibulovým práškem.
  5. V malé misce smíchejte citronovou šťávu, česnek a petrželku.
  6. Lososa potřete citronovo-česnekovou omáčkou.
  7. Kolem lososa rozložte cibuli, květák a mrkev.
  8. Pečte v předehřáté troubě 15-20 minut, nebo dokud losos není propečený a zelenina měkká.
  9. Podávejte ihned.

Tipy:

  • Pro křupavější filet lososa odstraňte před pečením slupku.
  • Pro větší chuť lososa ho můžete před pečením marinovat ve směsi z citronové šťávy, olivového oleje a bylinek (např. petrželky) po dobu 30 minut.
  • Pokud nemáte květák nebo mrkev, můžete použít jakékoli jinou zeleninu, kterou máte rádi.
  • Lososa a zeleninu podávejte s přílohou rýže nebo quinoa pro kompletní jídlo.

Tento recept je snadno proveditelný a lze jej přizpůsobit podle svých představ. Je to také zdravá a chutná možnost pro lehkou večeři.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *