Tento recept je skvělou volbou pro lehkou a zdravou večeři, která je také snadná na přípravu. Losos se peče na plechu se zeleninou, takže je minimální úklid. Citronovo-česneková omáčka dodává pokrmu chuť a svěžest.
Ingredience:
- 1 kg lososa na filet, se slupkou
- 1 lžička olivového oleje
- 1 lžička soli
- 1/2 lžičky černého pepře
- 1/4 lžičky česnekového prášku (sušený mletý česnek)
- 1/4 lžičky cibulového prášku (granulovaná cibule)
- 1/4 šálku citronové šťávy
- 2 stroužky česneku, prolisované
- 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky
- 1/2 šálku nakrájené cibule
- 1 šálek nakrájených květákových růžic
- 1/2 šálku nakrájených mrkve
Postup:
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Plech na pečení vyložte pečicím papírem.
- Lososa položte na připravený plech.
- Posypte olivovým olejem a osolte, opepřete, posypte česnekovým práškem a cibulovým práškem.
- V malé misce smíchejte citronovou šťávu, česnek a petrželku.
- Lososa potřete citronovo-česnekovou omáčkou.
- Kolem lososa rozložte cibuli, květák a mrkev.
- Pečte v předehřáté troubě 15-20 minut, nebo dokud losos není propečený a zelenina měkká.
- Podávejte ihned.
Tipy:
- Pro křupavější filet lososa odstraňte před pečením slupku.
- Pro větší chuť lososa ho můžete před pečením marinovat ve směsi z citronové šťávy, olivového oleje a bylinek (např. petrželky) po dobu 30 minut.
- Pokud nemáte květák nebo mrkev, můžete použít jakékoli jinou zeleninu, kterou máte rádi.
- Lososa a zeleninu podávejte s přílohou rýže nebo quinoa pro kompletní jídlo.
Tento recept je snadno proveditelný a lze jej přizpůsobit podle svých představ. Je to také zdravá a chutná možnost pro lehkou večeři.