Letní vietnamské vege závitky s bazalkou a mátou

Kdo by se v parném letním dni rád nezakousl do chladivých a osvěžujících zeleninových závitků s mátou a bazalkou? Navíc jsou přirozeně bezlepkové a veganské. Nádhera těchto zeleninových letních závitků spočívá v tom, že můžete použít jakoukoli zeleninu, kterou chcete, nebo zkusit přidat ovoce, jako je mango. Pro neveganskou variantu můžete přidat vařené krevety či jemně nakrájené maso.

Pokud jste nikdy nepracovali s rýžovým papírem, tak nemějte obavy. Klíčem k úspěchu je namočení obalů do teplé vody (ne horké) asi na 30 sekund a jejich následné položení mezi vlhké papírové utěrky (které byly vyždímané). Tímto způsobem se obal nepřilepí k papírové utěrce ani ke krájecímu prkénku.

Tyto lahodné a osvěžující závitky jsou plné čerstvé zeleniny a bazalky a máty, takže se cítíte sytí, ale nikdy vás nezatíží. Arašídová omáčka hoisin se připravuje opravdu snadno, ale místo ní můžete podávat i arašídovou omáčku koupenou v obchodě nebo thajskou sladkou chilli omáčku.

Ingredience

Hoisinová arašídová omáčka:
(bezlepková, pokud si ji přejete): ½ šálku (125 ml) hoisinové omáčky.
2 polévkové lžíce krémového arašídového másla
2 lžíce vody
1 lžíce rýžového nebo bílého octa
Drcené pražené arašídy na ozdobu


Letní závitky:
Sušené rýžové nudle nebo rýžové vermicelly: 50 g
1 lžička tmavého sezamového oleje
1 balení kulatých obalů z rýžového papíru o délce 30 cm (12 palců)
1 šálek (100 g) čerstvých fazolových klíčků, odkrojené konce
1 šálek (105 g) mrkve nakrájené na nudličky
1 šálek (105 g) anglické okurky, nakrájené na plátky
4 polévkové lžíce čerstvých mátových lístků
4 polévkové lžíce čerstvých lístků bazalky
8 velkých nebo 16 malých listů červeného salátu, podélně rozříznutých napůl


Pokyny

Připravte omáčku: V hrnci na mírném ohni přiveďte k varu omáčku hoisin, arašídové máslo, vodu a ocet. Okamžitě stáhněte hrnec z ohně. Přendejte do malé misky. Omáčku ozdobte drcenými arašídy. Odstavte.
Rýžové tyčinky vložte do velké mísy. Zalijte je takovým množstvím horké vody, aby byly zakryté. Nechte stát, dokud nezměknou, asi 10 minut. Slijte a propláchněte studenou vodou. Promíchejte se sezamovým olejem.
Naplňte velkou plochou mísu teplou vodou a ujistěte se, že je dostatečně velká, aby se do ní vešly obaly z rýžového papíru. Na pracovní plochu před sebe položte čistou utěrku. Opatrně ponořte obal z rýžového papíru do vody, aby byl celý mokrý, a snažte se ho nepopraskat. Bude stále mírně tvrdý. Vyjměte jej z vody a položte na vlhkou papírovou utěrku, kde bude dále měknout.
Na spodní třetinu obalu navrstvěte malé množství každé z ingrediencí. Začněte listem hlávkového salátu, pak asi 1 lžící fazolových klíčků, poté nudlemi, následují kousky mrkve a okurky a nakonec přidejte 2 lístky bazalky a 2 lístky máty. Přeložte spodní třetinu, přeložte boky a srolujte zbytek délky tak, abyste vytvořili tvar vaječné rolky. Odložte stranou a pokračujte s ostatními ingrediencemi, dokud nespotřebujete všechny závitky z rýžového papíru. Rolky rozřízněte na úhlopříčce napůl. Podávejte s arašídovou omáčkou hoisin.